HYVÄ RAVINTO RASKAUSAIKANA KANNATTELEE MYÖS VAUVAN SYNNYTTYÄ

Hormonien jyllätessä ja uutta elämää odotellessa (ehkä kauhun sekaisin tuntein) ruokahalu saattaa muuttua hyvinkin dramaattisesti. Jotkut eivät halua syödä lainkaan stressin vallatessa mielen, toiset taas syövät sitäkin enemmän. Hormonimuutoksista johtuva väsymys panee mielen haluamaan kaikkea nopeaa: suklaata, sokeria, pullaa, jäätelöä. Ne pitävät koneen käynnissä, mutta juuri muuta niistä ei saakaan.


Vaikka raskausaika ei olekaan paras aika suurille ruokaremonteille, on se hyvä aika opetella syömään säännöllisesti. Kaikille meistä ei toimi lautasmalli tai viisi ateriaa päivässä -rytmi. Joillekin riittää vähempi, toiset tarvitsevat enemmän ja useammin. Kaikki riippuu kehotyypistä. Kun opettelee raskausaikana syömään säännöllisesti, se pitää huonovointisuuden paremmin aisoissa verensokerin pysyessä tasaisena vuorokauden ympäri. 


Säännölliseen ruokailurytmiin tottuminen auttaa myös pysymään siinä vauvan synnyttyä. 


Monilla syöminen unohtuu uutta elämää ihmetellessä ja jatkuvan väsymyksen kanssa kamppaillessa. Omaa hyvinvointia ei juurikaan ajattele, kun kaikki keskittyminen on vauvassa. Tämä voi johtaa painon liialliseen putoamiseen ja imettäessä maidon nousun tyrehtymiseen. Huomasin itse vauvan kanssa kotona ollessani unohtavani syömisen kokonaan. Oli nälkä,mutta väsymys vei voiton. 


Minulla oli doula tukena raskauden aikana ja synnytyksessä, mutta jälkeenpäin ajateltuna olisin enemmänkin tarvinnut doulan synnytyksen jälkeiseen aikaan. Onneksi nykyään on myös postpartum doulia, jotka ravitsevat ja hoivaavat nimenomaan äitiä ja perhettä, jotta he voivat täysin keskittyä vauvaan ja saavat silti riittävästi ruokaa ja turvaa ympärilleen. Useissa maissa ja kulttuureissa äiti ja perhe saavat tukea suvulta ja ystäviltä, mutta meillä täällä Pohjolassa äidin hyvinvointi valitettavan usein unohtuu. 


Opettajani Usha Anandi (Womben Wellness) neuvoi, että kannattaa ohjeistaa kumppanille tai tukihenkilölle kolme juomaa, ruokaa tai välipalaa. Kun ne on päätetty, on kumppanilla aina jotain, mitä hän voi odottajalle valmistaa ja tarjota. Eikä hänen aina edes tarvitse kysyä “haluatko jotain?”, vaan useimmiten voi vain tuoda sen kysymättä. Hormonit nimittäin saavat aikaan myös sen, että odottava äiti ei osaa päättää mitä haluaa ja lopulta hermostuu eikä haluakaan enää mitään. Tämä voi sitten kostautua esimerkiksi sen suklaan ahmimisena, kun keho vaatii tarvitsemaansa energiaa. 


Säännöllinen (ja mahdollisuuksien mukaan myös terveellinen*) ruokailurytmi pitää kehon ja mielen terveenä raskauden aikana. Se antaa vauvalle parhaat mahdolliset edellytykset kasvaa ja kehittyä optimaalisella tavalla. Kun säännöllisestä ruokailusta on tullut tapa ja rutiini, on sitä helppo ylläpitää myös vauvan synnyttyä. Tämä tukee synnyttäjän palautumista, tervettä hormonitoimintaa ja hermoston toimintaa. Kun muistamme pitää itsestämme huolta, pidämme huolta myös lapsistamme. 


*Mahdollisuuksien mukaan terveellisellä tarkoitan sitä, että jos kärsii pahoinvoinnista raskauden aikana, ei kannata miettiä mitä syö, kunhan syö. Kaikki, mikä pysyy sisällä, on hyväksi.

Seuraava
Seuraava

miksi raskausajan joogaa?