Olisiko aika sanoa heipat lepovajareille ja antaa tilaa elämän övereille?

Katsoin toissapäivänä opettajani Usha Anandin työpajan levosta ja se, jos joku, pisti miettimään. Suorittaja kun olen, en pystynyt edes tätä luentoa katsomaan istualtaan, koska ajattelin, että voin hyvin tehdä ruokaa samalla. Tämä kertoo jotain hermostoni tämänhetkisestä tilasta. Pysähtyminen ja lepo tekisi terää, mutta kun siihen ei ole aikaa!



En kuitenkaan pystynyt keskittymään luentoon ja ruoan laittoon kovinkaan pitkään, koska huomasin, että nyt puhutaan todellakin asiaa. Aihe osui ja upposi! Tunsin syyllisyyttä, kiitollisuutta, iloa, ärsyyntymistä, helpotusta ja kaikkea näiden väliltä. Luento puhutteli minua pienen lapsen äitinä ja tiesin, että se puhutteli kaikki mukana olleita naisia, lapsia tai ei.



Usha Anandi on opiskellut kiinalaista lääketiedettä, ayurvedaa eli intialaista lääketiedettä ja länsimaista lääketiedettä. Hän on doula, kätilö ja yrttilääkintään perehtynyt yrttiterapeutti. Työpajan aikana hän käytti kiinalaisen lääketieteen Yin ja Yang termejä kuvaamaan kehon tilaa ja käytän niitä myös tässä.




Yiniä kuvataan yleensä viileäksi, painavaksi, kosteaksi, pimeäksi, yöksi, kuuksi, rauhoittavaksi ja feminiiniseksi. Yangia kuvataan kuumaksi, ilmavaksi, kuivaksi, päiväksi, auringoksi, energisoivaksi ja maskuliiniseksi. Me tarvitsemme näistä molempia, mutta usein Yang on moderneilla naisilla dominoivampi elementti. Toisen dominanssi johtaa kehon epätasapainoon, hormonaaliseen epätasapainoon ja usein myös mielialan laskuun. 




Naisella yinin puute johtaa kehon “ylikuumentumiseen” ja hormonaaliseen epätasapainoon. Sukupuolihormoneista estrogeeni ja stressihormoneista kortisoli ottavat voimansa progesteronilta ja tämä saattaa aiheuttaa mm. lapsettomuutta. Merkkejä yinin puutteesta ja kehon epätasapainosta ovat mm. limakalvojen kuivuus, kuiva iho, ovulaation poisjääminen, levottomuus, unettomuus ja jano. Kuullessani listan jouduin myöntämään, että minulla on monta näistä kehon epätasapainon merkeistä. 




Mikä sitten johtaa tähän kehon epätasapainoon? Vastauksia on monia, mutta useat niistä johtavat nopeatempoiseen, 24h “valveilla” olevaan elämänrytmiin, missä tulisi olla toimintavalmiina suurin osa vuorokaudesta. Odotetaan myös, että naiset ja miehet toimivat samalla tavalla, vaikka hormonaalinen toiminta tekee naisista ja miehistä hyvin erilaisia. Nopeatempoisessa elämässä emme ehdi kuunnella kehomme viestejä epätasapainosta ja puskemme eteenpäin, kunnes koko kehomieli hajoaa. Usein vielä hajoamispisteessäkin etsimme nopeita ratkaisuja takaisin tasapainoon, vaikka jo tiedämmekin, että se ei ole mahdollista. Vastaus olisi hidastaa ja päästää irti puskemisesta, mutta siihen meillä ei ole aikaa.






Mikä sitten voisi auttaa? Jakamalla elämän kolmeen elämänrytmiin, joista miehet elävät kahta ja naiset kaikkia kolmea, voimme hakea helppoja, arkeen sopivia apukeinoja. 

  1. Vuorokausirytmissä (circadian rhythm) naisten tulisi muistaa nukkua vähintään 8 tuntia yössä, kun miehille riittää muutama tunti vähemmän. Hormonitoiminnan kannalta olisi myös hyvä saada päivänvaloa ennen näyttöjen sinistä valoa. Valo nostaa kortisolin (stressihormoni) määrää kehossamme, mutta päivänvalo tekee sen hitaammin kuin sininen valo. Me pimeässä Pohjolassa vaeltavat voimme ostaa keinopäivänvaloa ja herätä sen avulla ennen kuin avaamme tietokoneen tai puhelimen.


  2. Useammin vuorokaudessa tapahtuvassa kierrossa (ultradian rhythm) tulisi noudattaa 90-120 min rytmiä, jonka jälkeen tulisi pitää 5-20 min tauko tekemisestä. Tällainen tauotus lisää tehokkuutta ja luovuutta sekä tasoittaa kortisolin tuotantoa eli tasapainottaa hormonitoimintaa, niin naisilla kuin miehilläkin.


  3. Naisten tulee muistaa myös kuukautiskierto, jonka voi hormonitoiminnan mukaan jakaa neljään osaan:

    • Kevät: follikulaarivaihe, missä estrogeenin tuotanto lisääntyy ja saatat tuntea itsesi energisemmäksi kuin kierron muissa vaiheissa. Tämä on aika ideoida ja toimia

    • Kesä: Estrogeenin määrä on huipussaan ja ovulaatio tapahtuu. Keho ja usein myös mieli, on sädehtivä ja esiintyminen saattaa tuntua helpolta, luontevalta ja jopa kutsuvammalta kuin kierron muissa vaiheissa. Liika tekeminen saattaa kuitenkin johtaa uupumiseen, jonka johdosta PMS oireet saattavat tuntua voimakkaammin. 

    • Syksy: luteaalivaihe, missä progesteronin tuotanto kasvaa ja mahdollinen hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdun seinämään. Mieli ei haluakaan enää lavoille, vaan olet mieluummin rauhassa opiskellen ja suunnitellen tulevaa. Tämä on hyvä aika varata kalenteriin tyhjää tilaa kuukautisia varten.

    • Talvi: kuukautiset tulevat ja keho kaipaa lepoa. Useimmilla ei ole mahdollisuutta ottaa 2-3 päivää vapaata ja levätä kotona kuukautisten aikana, vaikka se tekisi ihmeitä. Sen sijaan voit nauttia tyhjästä kalenterista, missä ei ole mitään ylimääräistä, käydä hieronnassa ja levätä tehden juuri sinua rentouttavia asioita. Kun malttaa levätä “talvikautena” on keho ja mieli valmis kevääseen ja sen energiaan!






Elämänrytmejä seuraamalla ja niitä kunnioittamalla pääsee pitkälle. Kirkas mieli ja terve keho vievät luontaisesti kohti terveempää elämää ja elintapoja. Ruokavalio koostuu siitä, mikä on sinulle sopiva ja oikealta tuntuva sillä hetkellä. Liikunta tuntuu kutsuvalta, kun sitä ei suorita ja siihen on riittävästi energiaa ja ennen kaikkea aikaa. Mieli pysyy kirkkaana, kun keho voi hyvin ja näin aikaa jää myös oman itsen kehittämiseen eli henkiseen kasvuun. Miten houkuttelevalta tällainen elämä kuulostaa! 



Joskus elämä ja oma itse muuttuu ihan pienestä oivalluksesta. Minua alkoi naurattaa, kun tajusin, että luennon aiheena oli “lepo lääkitsevänä voimana” enkä edes sitä pystynyt katsomaan touhuamatta jotain muuta siinä sivussa. Olisiko aika sanoa heipat lepovajareille ja antaa tilaa elämän övereille?






Edellinen
Edellinen

Saako vihaa tuntea ja antaa tunteen näkyä?

Seuraava
Seuraava

PING PONG HERMOSTO SANOO POKS!